
آنچه باید بدانیم
سلامت دندان کودکان و نوجوانان
نخستین معاینه دندانپزشکی کودکان
اولین دیدار باید حداکثر بین 6 تا 12 ماهگی صورت گیرد. در این زمان دندانپزشک، روش های بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از پوسیدگی های دندانی، عادات زیان بار دهانی و نیز کاربرد فلوراید را به شما آموزش خواهد داد. به محض رویش اولین دندان شیری استفاده از مسواک (نوع انگشتی) پیشنهاد می گردد. از سن دو سالگی استفاده از مسواک با سر کوچک و نیز نوع نرم (سافت) توصیه می شود و نیز میزان خمیر دندان می بایستی به اندازه یک عدس باشد که برای کودک مشکلی ایجاد ننماید. تا سن شش الی هفت سالگی می بایستی مسواک زدن کودک تحت نظارت والدین باشد و در مسواک زدن دندان ها به کودک کمک نمایند. زمان مسواک کردن حدود دو دقیقه می باشد.
رژیم غذایی مناسب برای دندان های کودکان
یک رژیم غذایی خوب و تنظیم شده برای سلامت عمومی بدن ضروری است. یکی از روش های پیشگیری از پوسیدگی، کنترل رژیم غذایی کودک است. رعایت اصول تغذیه مناسب از سوی والدین بسیار مهم می باشد چرا که آنان به عنوان الگویی موثر در شکل گیری عادات غذایی سودمند و یا زیان بار مطرح هستند. غیر از غذا های اصلی، میان وعده های غذایی می توانند نقش مهمی در سلامتی یا بیماری دندانی کودک ایفا کنند.
کاربرد فیشور سیلنت پیشگیری از پوسیدگی در کودکان
برای پیشگیری از پوسیدگی های سطوح جونده، مواد مخصوصی به نام فیشور سیلنت وجود دارند که می توان از آنها برای بستن عمق شیار ها بطور موثر استفاده نمود. بدین ترتیب از تجمع مواد غذایی و میکروب ها و ایجاد پوسیدگی جلوگیری خواهد شد.
اثرات سودمند فلوراید
فلوراید عنصری است که به طور طبیعی در آب، خاک و هوا یافت می شود. زمانی که فلوراید بصورت خوراکی و به میزان مناسب مصرف شود، دندان را مقاوم کرده و از پوسیدگی جلوگیری خواهد کرد. فلوراید ماده بسیار مفیدی در دندانپزشکی کودکان می باشد که شیوع پوسیدگی را تا حد زیادی کاهش می دهد. معمولا تناوب استفاده از درمان فلوراید (فلوراید تراپی) که به صورت وارنیش بیشتر اوقات استفاده می گردد بستگی به وضعیت پوسیدگی و بهداشت دندان ها دارد و معمولا هر پنج تا شش ماه یک بار انجام می گیرد.
پوسیدگی های شیشه شیر و پیشگیری از آن
یکی از شکل های رایج پوسیدگی دندان های شیری که در بسیاری از کودکان دیده می شود، تحت عنوان پوسیدگی های شیشه شیر (Nursing bottle syndrome) می باشد.
ارتودنسی پیشگیری
وظیفه دندان ها عبارت است از: جویدن، تامین زیبایی، تکلم و وظیفه دندان های شیری علاوه بر موارد مذکور، راهنمای رویش دندان های دائمی کودک می باشد. بنابراین جهت برآورده شدن اهداف فوق، حفظ سلامت دندان ها ضروری است. از عواملی که این سلامتی را مختل می کند، می توان به پوسیدگی های دندانی، از دست دادن زودرس دندان، کشیدن دندان (شیری و دائمی) دندان فک جوش و ضربه های دندانی اشاره کرد. وظیفه دندانپزشک کودکان پیشگیری یا کنترل شرایط فوق است. از دست دادن هر دندان شیری بعنوان یک واحد، می تواند سبب نامرتب شدن و تغییر رابطه صحیح دندان های دائمی گردد. جهت پیشگیری از مشکلات باید فضای دندان مزبور را حفظ کرد. این امر توسط کاربرد “فضا نگهدارنده” امکان پذیر خواهد بود.
رفتار کودک در کلینیک دندانپزشکی
امروزه دندانپزشکی کودکان تمام تلاش خود را بر پایه پیشگیری نهاده است. شما به عنوان والدین باید این باور را داشته باشید که کودک شما می تواند همواره دهان و دندان های سالمی داشته باشد که به تبع آن تغذیه ای خوب و بدنی سالم و قوی خواهد داشت. این امر زمانی امکان پذیر است که شما مشورت های لازم با دندانپزشک را به موقع شروع نمایید.
تخصص
خدمات دندانپزشکی
دکتر صالحی راد از پایه گذاران تکنیک های جدید درمان تحت بیهوشی و آرامبخشی در ایران می باشد که از سال 1370 به درمان های دندانپزشکی فوق تخصصی برای کودکان اشتغال دارند